Fabelaktig tur med verdens beste jentegjeng.
Solveig inviterer til tur over Finnmarksvidda!! Hvem vil være med?? Vi møtes i Alta :) :)
Startdag fra Alta 11. april 2014 med avslutning i Karasjok tirsdag 15. april 2014. Jipppiii!!
Sandra er med! Ho kjører fra Kirkenes sammen med Eva Karin, Trønderjentene tar fly fra Trondheim til Alta og moaaaa kjører fra Tromsø. Etterhvert samles vi og møtes inne på hotellrommet og hilser på de vi ikke kjente fra før. For et herlig gjeng!! Sandra fyker til Alta-venninnene som yngste jente på laget med sine 19 år ut på kvelden før vi starter. Den eldste er vel Eva med sine vakre 50. En aldeles leken og flott gjeng.
Jentene er vant til aktiviteter på hver sine måter og har mer eller mindre vært på lange eller korte turer før. Vi forhører oss i resepsjonen hvor det er lurt å starte fra og bestiller maxitaxi som kjører oss til toppen av draget over Alta.
Første dag blir i strålende sol og ikke så alt for langt. Alta - Jotka fjellstue er første strekning og det er fint med rolig start så vi får gått inn utstyr, bli kjent med hverandres tempo, kjenne på gli og bare skravle som jenter flest. Det viste seg at vi ble kjørt lengere opp enn beregnet og fikk overraskende korte 10-12 km første dag. LITT i korteste laget, men vi utnytta dagen godt med tid i solveggen på fjellstua, kortspill god mat og mere prat. Pris på overnatning eksl. dyne og mat : kr. 220,-
Dag to: søndag 13. april. Terje har bursdag og får gratulasjoner over telefon. Ruta er Jotka - Øvre Mollisjok fjellstue.
Den lengste strekningen på 32 km. Nydelig tur, flatt, over et av de største vannene, blikkvindstille, lite vann og slitne jenter mot slutten av dagen. Pris på overnatning: kr 250, mat kr 70 (frokost og matpakke).
Vi har en lang pause midt på dagen i sol"veggen". Vi oppdager at vi har litt lite vann med, men det går aldeles flott.
Mens vi sitter og spiser får jeg lyst å dele en liten historie fra boka jeg har tatt med "
Gamle vise menn og kvinner - tanker til neste generasjon".
Historien med refleksjoner og tanker om livet, litt enkel livsvisdom kanskje...
En båt la til kai i en liten meksikansk landsby. En amerikansk turist komplimenterte en meksikansk fisker for den fine kvaliteten på fisken hans og lurte på hvor lang tid det tok å fange fisken.
"Ikke særlig lenge" svarte meksikaneren
"Men hvorfor var du ikke lenger ute og fisket mer?" spurte amerikaneren.
Meksikaneren forklarte at den lille fangsten var mer enn nok til å dekke hans og familiens behov.
Amerikaneren spurte om hva fiskeren gjorde med resten av tiden sin.
"Jeg sover lenge, fisker litt, leker med barna mine og tar en siesta med min kone. Om kveldene drar jeg inn til landsbyen og treffer mine venner, tar et par glass øl, spiller gitar og synger noen sanger. Jeg har et rikt liv".
Amerikaneren ble ivrig. "Jeg har en MBA fra Harvard og jeg kan hjelpe deg! Du burde begynne å fiske lengre hver dag og selge den ekstra fangsten. Med fortjenesten du da får kan du kjøpe deg en større båt".
"Og etter det?" spurte meksikaneren.
"Med pengene den store båten vil gi deg kan du kjøpe en andre og tredje båt inntil du har en hel flåte med trålere. Istedenfor å selge fisken til en oppkjøper kan du forhandle direkte med foredlingsfabrikkene og kanskje til og med åpne din egen fabrikk. Da kan du flytte fra denne lille landsbyen til Mexico City, Los Angeles eller til og med New York og derfra kan du styre ditt enorme nye konsortium".
"Hvor lang tid vil det ta?" spurte meksikaneren.
"Tyve, kanskje femogtyve år," svarte amerikaneren
"Og etter det?"
"Etterpå? Vel min venn det er da det begynner å bli virkelig interessant" svarte amerikaneren smilende. "Når businessen blir virkelig stor kan du begynne å spekulere i aksjer og tjene millioner".
"Millioner? Virkelig? Og etter det?" spurte meksikaneren.
"Etter det kan du pensjonere deg, flytte til en liten landsby ved kysten, sove lenge, leke med barna dine, fiske litt, ta en siesta med din kone og nyte kveldene sammen med vennene dine."
.............................................................................
På Molisjok tok vi badstu og savnet rødvinen!! Ingen av hyttene serverer vin eller øl! Og ... det visste ikke vi, men noen av de parrene vi møtte underveis visste. De hadde med seg god vin i dunk! Som vi misunte :)
Dag tre: mandag 14. april. En aldeles nydelig dag. Ruta er Mollisjok - Ravnastua. 25 km.
Vi treffer stadig på fine folk i løypa. Noen fra Alta som Sandra kjenner godt fra håndballjentene (foreldrene deres) og vi treffer på to spreke mannfolk som kommer skjøytende i full fræs. Den ene er kanskje i en alder mellom 60 og 70. De har en dagstur fra Alta til Karasjok!
men noen av de parrene vi møtte underveis visste. De hadde med seg god vin i dunk! Som vi misunte :)
Da vi kom frem til Ravnastua møtte vi en eier vi vel i grunn syns var litt vel lokal først. Men, oj, det viste seg at han var både sosial og veldig stemningslager!! Under kveldsmiddagen, som ble servert i fellesskap til alle som bodde der, dro han frem trekkspillet!! Satte seg sammen med oss alle og dro på med masse tekster og ... vi sang. Trønderjenta vår som spilte gitar, fikk gitar i fanget og kasta sæ med, ... eller ble vel i grunn tvunget med til fryd for alle. En cognac ble servert overraskende til dessert til de som ville ha og stemningen, latteren og smilet satt bredt hos alle!!! :)
Dag fire: Ruta Ravnastua - Assebakte.
15 km på siste etappe tok litt over 2 timer. Masse bakker opp og ned og vi fikk testet tøffheta vår i de siste nedoverbakkene som er på kilometervis, i scooterløyper. Her var det godt med fjellski, stålkanter og feller for å regulere farta i de isete, smale scooterløypene.
I Assebakte hadde Sandra parkert bilen sin og vi kjørte inn til Karasjok. Derfra skilte våre veier, hun kjørte til Kirkenes, mens vi andre jentene tok buss til Alta. Der sto min bil og Eva sin bil klar for å kjøre videre hjem.
......................................................................................................
Generelle erfaringer
Vannmengde
Kunne hatt camelbacken med. Det ble for lite med èn vannflaske/brusflaske på dager med 32 og 25 km lange strekninger. Vi måtte smelte snø ned i flaskene for å ha nok. Det gikk greit, men neste tur er camelbacken med!
En annen erfaring vi gjorde var at det burde vært med èn en ekstra tube med rødt universalklister. Det gikk greit og vi gikk ikke fri, men vi var bare totalt heldige med været, sola skinte og det KUNNE vært bruk for mer klister. Vi hadde totalt to tuber med på hele gruppa og ikke alle valgte å bruke klister. Dersom alle 6 hadde hatt behov for det alle disse 4 dagene, hadde det blitt for lite med 1 tube. Vi ville selvsagt tatt fellene på om det ble nødvendig, men det gav best gli bortover og nedover med klister.
Smurning og feller
Vi hadde stort sett varme dager. Vi hadde stort sett 0-noen pluss. I sola var det + 15 grader da vi kom til Jotka og særlig dag 3 hadde vi strålende varm sol. Ingen vindpust dag 2 og 3!!! Helt villt!!! Eneste mot kveldene og senettermiddagene og tidlig morgen, lugget klisteret vi måtte bruke for å få feste.
Vi startet turen med lilla, men gikk ganske fort over til rødt. Ingen hadde lyst å bruke fellene eller klisteret i utgangspunktet. Men, turen fortsatte med lite feste og èn etter èn begynte å finne sine egne varianter for å finne feste. Det var alt fra rød/lilla, bare rødt, et par feller kom frem og et snev av klister ble også prøvd.
Dag 2 kom klisteret på, selv om noen standhaftig nektet å bruke klister til fordel for gode feller :) Etter at klister og feller kom på, møtte vi den første oppoverbakken på dag 2 fra Jotka. Hjelpes!!! Klisteret klabba!!! Skiene mine gav gav meg 5-10 ekstra cm på strømpelesten, altså med snø under skiene! Jeg som hadde anbefalt klister, knep munnen sammen og tråkket stilt opp fjellsiden. Jeg var redd for at dette ville bli trenden og at vi måtte til med å legge fellene oppå klisteret. Men... da vi nådde toppen og sola tok bedre tak, fikk vi uttrolig godt feste! Både bortover og nedover! Nyyyydelig gli ble det. Perfekt! Og... det ble løsningen resten av turen.
Morgen og kveldstemperatur gav lugging
På senettermiddag, kveld og tidlig morgen lugget klisteret for oss pga temperaturen var så lav. Men, det varte ikke lenge før sola varma både vær og klister til å gi oss super gli igjen. På ettermiddagen var vi likevel så nært ved å være fremme ved hyttene, at det lot vi bare være slik.
Feller kontra klister
Med denne temperaturen og tørt fint vær, så vi at rødt/hvitt klister var det beste festet som gav både god gli og godt feste. De som valgte å beholde fellene på, hadde ikke den samme glien og fikk knapt noe hjelp i nedoverbakkene med å kunne gli.
Gnagsår
Her må jeg finne noen enda bedre løsninger. Jeg får stort sett alltid gnagsår, selv med godt brukte sko. Så selv om jeg gikk med nye ski-skinnsko, visste jeg at jeg uavhengig av det, ville fått gnagsår. Derfor tapet jeg hver morgen med hvit sportstape.
Rutiner
Det er alltid godt å ha gode rutiner. Det er selvsagt en smaksak, men jeg syns det gir oversikt og ro og jeg vet hvor lenge jeg kan ligge og slumre i egne tanker.
Vi startet hver morgen med god frokost kl. 08.00 og hadde avgang ganske fast hver dag kl. 09.00. Vi gikk stort sett jevnt og hadde et par mindre raster og en litt større matpause. Siste dagen, som var en kortdistansedag, startet vi èn time tidligere fordi vi skulle rekke bussen inn til Alta. Da starta vi med frokost kl 07.30 og hadde avgang 08.30 for å være sikker på å ha god tid. Vi brukte mindre tid enn vi trudde, 2,15 minutter ned til avslutningspunkt.
Pulk vs ryggsekk
Vi diskuterte i forkant om vi skulle ha pulk med eller ikke. Erfaringer fra venner var variable og synspunktene likeså. Da var det helt greit å gjøre sine egne erfaringer. Finnmarksvidda er ganske flat og vi hadde få stigninger. Fra dag 1-3 hadde vi knapt noen stigninger, mens siste dag var det en del, både oppover og nedover. Her merket vi særlig at man hadde pulk som slet bak deg.
På slik tur med hytteovernatning og mat på hyttene, kunne det vært best å kun ha ryggsekk. Oppoverbakkene kjentes det at pulken var tung å trekke selv om det gikk greit. Pulken var jo ikke tung siden vi hverken hadde telt, mye mat eller de tjukkeste soveposene med. Sandra syns til og med det var patetisk å ha med seg pulk når sekkene var så greie å å bære.
Likevel var det greit på ett vis å ha pulkene med. Her kunne vi igrunn hatt mere med oss med både sikkerhetsutstyr, fjellduk, vann etc.
Vi hadde leid en av pulkene med strikkdrag. DET var en flott erfaring. Strikket gjorde at du slapp nøkkingen i magen for hvert steg du tok. Det er tydeligvis en teknikk å trekke pulk også. For hvis du fant tenknikken, slapp du det værste rykkingen.
Pulsklokka
Jeg er en nerd på å se hvor langt jeg er kommet og hvor langt det er igjen. Det motiverer meg og det er også et aldri så lite sikkerhetsmoment i det. Så pulsklokka eller en gps skal med på neste tur. Jeg brukte mobilen denne gang, men var selvsagt redd for å bruke opp batteri. Pulsklokka vil også være med å vise hvor fort vi går slik at vi kan beregne hvor lang tid det vil ta oss å nå frem til hyttene eller nå de ulike målene vi skal til, beregne når vi trengte å stå opp osv.
Mat
Tur reamat var helt greit å ha med. På noen av måltidene orket jeg ikke spise det og det var greit å ha smurt matpakke eller ha andre letttilberedt mat med.
Lakenpose
Jeg vil investere i tynn lakenpose. Jeg har en fleecepose som var med på denne påsketuren og derfor hadde jeg knapt brukt for dynene vi leide. Det var varmt og godt i hyttene og posen holdt i massevis.
Bukseklær
Skallbukse
swix-skibukse
ull-longs x2
strømper x 3
ullsokker
truser x 4 (brukte 3)
gamasjer
Overkroppklær
Vind- og vanntett jakke med hette
lomme-pakk-bar dynjakke
Ulltrøyer, langarmet x 2
ull-tskjorter x 2
langarmet bomullsgenser x 2
ullvotter + vindtett overtrekk
skihansker
hals
lue
Skiutstyr
Åsnes fjellski med feller
skisko
staver
blå, rød smurning og universal klister (!)
Annet utstyr
Solkrem
solbriller
gnagsårmateriell
medisiner
førstehjelpsutstyr
(fjellduken skal investeres i)
lakenpose
håndduk
toalettsaker
(gps eller pulsklokke skal med neste gang)
mat
vann (camelback skal med neste gang
tur realmat
tørmat
nøtte, sjokolade, bærblanding. (kunne hatt mer av sjokoladesaker med)
rett i koppen
pulk i medium/small størrelse
Jeg valgt å ikke ta med ullgenser, men kun tynne ullplagg, fleece og dun-pakke-jakke. Jeg kunne med fordel hatt en god ullgenser med. Fikk bruk for de to langermede tynn-ullene både på tur og til skift, 2 t-skjortene i tynnull, 2 ull-long, ulltruse. Ulltrusene er et skoop!! De skal handles flere av og gjerne de lange!
Klærne jeg gikk i på ski med
Pga det fabelaktige finværet, gikk jeg med swix-skibukse, gamasjer, superlongs, ull-tskjorte og langarma tynnull + vindjakke. Jeg ble svett, våt og kunne brukt noe lettere på de varmeste dagene. Men helt ok.
Musikk på øret, wiiiiiiiiiii!!!
Det var umåtelig godt å ha Ipad med. Når vi ikke gikk og prata og viddene lå der i solsteiken, musikken spilte Cafè del mar, var jeg mer eller mindre i "himmelen"!!!
Tidsbruk
Første dagen hadde vi èn matpause. De to lengste, 1 lang pause og èn kort. Siste dagen gikk vi uten pauser.
Dag 1 - 10 km
Dag 2 - 32 km og 9,5 timer inkludert pauser
Dag 3 - 25 km
Dag 4 - 15 km og 2,15 timer uten pauser.
Jeg som har litt rygg og leddplager, var spent på hvordan turen ville ta på kroppen. Turen gikk helt fint! Fikk gnagsår og dem var det ikke så mye jeg kunne gjøre med når det først var skjedd. Der må skal jeg prøve ut en såkalt gnagsår-sokk, som Eva Karin hadde med. Dag 3 fikk jeg en bitteliten "kakk" av energitap og jeg gikk fullstendig tom uten grunn etter siste pause rett før vi var fremme. Hadde spist ei brødskive og drukket kakao, men ble tom og skjelven og resten av kvelden var jeg rett og slett bare tom. Ut på kveldne etter litt mat, sang og en cognac, kom energien tilbake. Utover det, sier jeg bare "hands upp" for min gode kropp som bærer meg godt.